Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Bijzonder originele psychologische thriller

Kees van Duyn 05 augustus 2019 Hebban Recensent
De Zuid-Koreaanse auteur You-Jeong Jeong droomde er als kind al van om schrijfster te worden. Haar moeder verzette zich daartegen, omdat een oom, die toneelschrijver was, door armoede is gestorven en vreesde dat Jeong eenzelfde lot zou ondergaan. Toch zette ze door, maar voordat ze zich volledig op het schrijven richtte, werkte ze jarenlang in de verpleging. Ze debuteerde in 2010 met Shoot me in the heart, waarin ze naar haar jeugd verwijst. Haar jongste boek is De goede zoon, een thriller die in juli 2019 is verschenen.

De 25-jarige Yu-Jin wordt op een ochtend wakker door de geur van bloed. Als hij om zich heen kijkt, ziet hij dat niet alleen zijn kleding, maar ook hijzelf er onder zit. Ook vindt hij het lichaam van zijn moeder, ze ligt onder aan de trap, met doorgesneden hals. Hij weet echter niet wat er gebeurd is, maar wel dat hij als hoofdverdachte van de moord zal worden beschouwd. Om dat te voorkomen verbergt hij het lichaam en probeert zelf te achterhalen wie zijn moeder heeft vermoord en komt hij er ook achter dat diezelfde nacht nog een vrouw is vermoord. Dan komen zijn herinneringen terug, die zelfs teruggaan naar zijn jeugd.

Het verhaal, dat uit vier delen bestaat, wordt verteld vanuit het perspectief van één persoon: Yu-Jin, een vijfentwintig jarige jongeman die, omdat hij een aanval kan krijgen, medicijnen moet slikken. Die neemt hij niet altijd en dat kan er de oorzaak van zijn dat zijn geheugen te wensen overlaat. Hij is zelf benieuwd naar wat er is gebeurd, maar dat geldt in feite ook voor de lezer. Want vanaf het begin van het verhaal wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je, net als Yu-Jin, te weten komen wie de moord nou echt heeft gepleegd. Is hij het zelf geweest, zoals eigenlijk wel voor de hand ligt, of is er toch een andere dader, daar wordt namelijk ook op gezinspeeld. De terugkerende herinneringen van Yu-Jin, maar ook de diverse flashbacks naar zijn verleden, maar in de eerste plaats de fragmenten uit het dagboek van zijn moeder, geven daarover steeds meer duidelijkheid.

Door de wijze waarop het verhaal is opgebouwd, weet de auteur een voortdurende spanningsboog te creëren. Deze spanning is subtiel, het verhaal moet het immers niet hebben van de harde actie. Daarnaast is er eveneens een spanningsveld tussen de personages onderling, vooral hun wederzijdse verhoudingen, en dat weet Jeong prima op de lezer over te brengen. Die personages zijn overigens stuk voor stuk boeiend, hebben – gelukkig maar – ieder hun eigen karakter en dat maakt ze daardoor uniek.

Hoewel het verhaal niet bol staat van de plotwendingen, weet het de lezer toch te verrassen met een aantal interessante ontwikkelingen. Sommige daarvan kun je vermoeden, andere weer niet. Maar, en dat is de verdienste van de auteur, je blijft je echter wel altijd afvragen of het vermoeden dat je hebt wel klopt. Hoofdzakelijk omdat Jeong het verhaal dusdanig geschreven heeft dat er in principe altijd andere mogelijkheden kunnen zijn. De weg naar de ontknoping zou dan in feite nog alle kanten uit kunnen gaan. Toch blijkt uiteindelijk dat de finale is zoals je het verwacht had. Dit heeft echter geen enkele nadelige invloed op het verhaal in zijn geheel.

De goede zoon (soms ook Een goede zoon) is een bijzonder originele psychologische thriller van een auteur wier andere werk eigenlijk zo snel mogelijk in het Nederlands zou moeten worden uitgebracht.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn