Speelse rollercoaster
Natasha Pulley is een Britse schrijfster die met haar debuut De horlogemaker van Londen meteen heel wat harten veroverde. Haar verhalen mixen vaak historische settings met een vleugje magisch realisme, tijdreizen of alternatieve geschiedenis.
In De letter M maak je kennis met Joe Tournier, die op een dag uit de trein stapt in een Londen dat al eeuwenlang onder Franse bezetting staat. Hij herinnert zich niks meer van zijn leven, behalve zijn naam en een vaag gevoel dat er iets grondig mis is. Al snel duikt er een mysterieuze ansichtkaart op van een Schots vuurtoren, bijna een eeuw oud, geschreven in verboden Engels en ondertekend met enkel een “M”. Joe raakt ervan overtuigd dat die kaart hem iets essentieels kan vertellen over wie hij écht is. Samen met een paar onwaarschijnlijke bondgenoten, waaronder de eigenzinnige en charmante M zelf, belandt hij in een wervelende zoektocht die hem van bezet Londen naar rebelse Schotse eilanden en uiteindelijk zelfs naar de dekken van schepen uit een verloren Brits rijk voert. Het is een verhaal vol tijdslagen, identiteitscrises en de vraag of je het verleden durft te herschrijven als dat betekent dat je alles en iedereen kwijtraakt die je liefhebt.
Pulley schrijft met een levendige pen die je meteen meesleept in die vreemde, alternate versie van de negentiende en twintigste eeuw.
Pulley weeft tijdreizen en geschiedenis door elkaar tot iets emotioneels en verrassends. Het voelt als een slimme puzzel die je zelf mag oplossen terwijl je meeleeft met Joe’s verwarring en hoop.
Minder enthousiast was ik over sommige plotwendingen die nét iets te ingewikkeld werden; op een paar momenten moest ik even terugbladeren om alle tijdlijnen netjes op een rijtje te krijgen, en het einde laat best wat open eindjes die je zelf mag invullen (of frustrerend vindt, afhankelijk van je bui).
Een speelse, hartverwarmende rollercoaster door tijd en emotie die perfect past bij wie houdt van boeken die zowel je hoofd als je gevoel prikkelen. Het is geen luchtig tussendoortje.