Origineel en emotioneel

Shel Wildvang Shel Wildvang
26 mrt 2026

Kristin Harmel is een Amerikaanse auteur die al sinds haar tienerjaren schrijft. Ze vond haar roeping in historische romans. Haar boeken, waaronder bestsellers als Het boek van verloren namen en De dochter van Parijs, zijn in meer dan dertig talen vertaald en staan bekend om hun mix van emotie, geschiedenis en hoopvolle verhalen.

In Voor altijd bij mij duik je meteen in het Parijs van 1942, waar Annabel Clement een heel bijzondere juwelendief is. Ze komt uit een familie die al eeuwenlang steelt van slechte mensen om het geld door te sluizen naar wie het écht nodig heeft. Tijdens de bezetting richt Annabel zich op de nazi’s – een gevaarlijk spel met hoge risico’s. Wanneer haar pad dat van de charmante, mysterieuze Lucien kruist, ontstaat er een vonk die alles compliceert. Jaren later confronteert Colette haar verleden als Aviva, die Colette als een dochter beschouwde, haar met een krantenartikel dat oude geheimen naar boven haalt. Het verhaal springt soepel tussen de oorlogsjaren en het heden, en laat zien hoe één beslissing een hele kettingreactie van liefde, verraad en vergeving in gang kan zetten.

Harmel heeft een vlotte, meeslepende pen die je zonder veel moeite door de pagina’s laat vliegen. Ze bouwt personages op die je écht leert kennen; Annabel is dapper en slim met een vleugje roekeloosheid, Lucien brengt warmte en complexiteit, en Colette/Aviva voelt als iemand van vlees en bloed met al haar twijfels en kracht. Je leeft met ze mee, ook al zijn ze niet altijd perfect.
Ik vond het super fijn hoe Harmel de historische details vlecht met persoonlijke drama’s; de juwelendiefstal-scènes zijn spannend en origineel, en de thema’s rond familiegeheimen en “wat als” blijven hangen. Het geeft het boek een warm, hoopvol randje ondanks de donkere tijden.

Een boek dat je met een glimlach (en misschien een traantje) dichtslaat.

Meer recensies van Shel Wildvang