Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Dallas belandt nog niet op een zijspoor

Kees van Duyn 21 november 2019 Hebban Recensent

Nora Roberts is een van de meest populaire auteurs van de Verenigde Staten. Zowel onder haar eigen naam als onder pseudoniem schrijft ze boeken. In 1995 startte ze als J.D. Robb de ‘In Death’-serie, waarvan Vermoord naakt het eerste deel is. De reeks wordt vooral gedragen door Eve Dallas, inspecteur bij de politie van New York. De verhalen spelen zich af in de toekomst. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het bij een trilogie bleef, maar zowel de uitgever als zijzelf wilden verder. Hoewel de teller inmiddels op vijftig staat, is Berucht, het zeventiende deel, eind oktober 2019 in de Nederlandse vertaling verschenen.

Jacie Wooton is straatprostituee, maar wil hogerop om haar diensten opnieuw aan rijke klanten aan te bieden. In een donker steegje wordt ze benaderd door een man en niet veel later wordt haar verminkte lichaam gevonden. Tussen haar tenen bevindt zich een brief, die aan Eve Dallas is gericht en ondertekend is door ene Jack. Later wordt een alleenwonende vrouw vermoord aangetroffen in haar woning en opnieuw is er een brief. Het lijkt erop dat de moordenaar een aantal beruchte seriemoordenaars imiteert. Dallas heeft in de gaten dat zij ook tot een doelwit is gemaakt, maar doet er alles aan de dader op te sporen.

Het blijft een risico om een serie thrillers te schrijven die uit een aanzienlijk aantal delen bestaat, en waarvan het einde ook nog niet in zicht is. De problemen die zich daarbij voor kunnen doen, zijn dat de auteur niet meer origineel is, in herhaling valt en de personages steeds zwakker worden omdat ze niet meer verder uitgewerkt kunnen worden. Robb heeft het aangedurfd om een reeks te schrijven die het aantal van vijftig zonder meer gaat passeren. Haar grootste verdienste daarbij is dat de boeken niet aan kwaliteit inboeten en dat de auteur zelf nog boordevol ideeën lijkt te zitten. Berucht is daar een goed voorbeeld van. Het heeft een origineel thema, de personages blijven een ontwikkeling doormaken en het verhaal verveelt geen moment.

Ondanks dat het boek een vervolg is, is het uitstekend afzonderlijk van de andere te lezen. Ieder deel gaat wat tijdspanne betreft verder waar het andere geëindigd is, wat betekent dat de personages ook verder zijn gegaan met hun leven en carrière. Berucht is daar uiteraard geen uitzondering op en daarom zijn er zo nu en dan enkele opmerkingen of situaties die refereren naar wat er in een eerder deel voorgevallen is. Op de plot binnen het verhaal heeft dit geen invloed. De lezer heeft vrij snel door hoe de vork precies in de steel zit en leert de personages daardoor al gauw goed kennen. Robb heeft het hen niet al te moeilijk gemaakt.

Berucht is vooral een thriller waarin het verhaal draait om de speurtocht naar de seriemoordenaar. Het is een onvervalste whodunit waarin verschillende verdachten opgevoerd worden en door middel van eliminatie blijft er uiteindelijk één dader over. Robbs gebruikte methoden zijn gedegen politieonderzoek en de daarbij horende ondervragingen. De spanning die een thriller kan maken of breken blijft daarbij grotendeels achterwege; pas in de ontknoping ontstaat er een lichte en geleidelijk toenemende spanningsboog. Wat het voor de lezer juist zo boeiend maakt, is de drang om te willen weten wie de dader is, en vooral ook de soms onorthodoxe aanpak van Eve en haar team. Hun handelsmerk, de sarcastische en gevatte dialogen, geven het verhaal daarnaast een licht humoristisch tintje.

Zoals de lezer van Robb gewend is, is er opnieuw een rol voor een gezonde dosis romantiek weggelegd. Deze heeft echter niet de overhand en daardoor is Berucht, dat vertaald is door Textcase, een aangename politiethriller waaruit blijkt dat Eve Dallas nog lang niet op een zijspoor belandt.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!