Kees van Duyn Hebban Recensent

De eerste keer dat de lezers van Jeffrey Archer kennis konden maken met William Warwick was in de succesvolle zevendelige reeks 'De Clifton-kronieken'. Hierin was hij een fictief personage in de romans over Harry Clifton, de hoofdpersoon die is gebaseerd op de auteur zelf. Omdat veel lezers van over de hele wereld hem vroegen om meer over Warwick te schrijven, is Archer hierover gaan nadenken. Hij besloot om aan een serie over hem als detective te beginnen, maar wel een waarin de misdaad een ietwat ondergeschikte rol heeft. In juli 2022 verscheen In het volle zicht, het tweede deel van de achtdelige cyclus.

'Subtiele details [zijn] een onmiskenbare aanwijzing dat de research die hij heeft verricht uitermate grondig is geweest.' – Recensent Kees

Nadat William Warwick is bevorderd tot rechercheur krijgen hij en zijn collega’s te horen dat ze worden ingezet bij de elitedrugseenheid van de afdeling Narcotica. Het wordt hun taak om de vermaarde en ongrijpbare drugsdealer Assem Rashidi, die in het zuiden van Londen een imperium leidt, te arresteren. Om hem op heterdaad te kunnen betrappen, bedenkt Warwick een ingenieus plan dat niet mag mislukken. Ondertussen moet de rechercheur zich ook nog met iets anders bezighouden, want hij en zijn verloofde Beth zijn druk bezig met de voorbereidingen van hun huwelijk.

De strekking van dit vervolgdeel in de 'William Warwick'-serie wijkt niet zo heel erg veel af van die in het voorgaande boek, want ook deze keer maakt Archer de lezer deelgenoot van zowel het persoonlijke als professionele leven van de politieman. Hierdoor maak je zijn ontwikkeling van dichtbij mee, leer je hem een stukje beter kennen en krijg je eveneens een goed beeld van zijn carrière en ambities, en het verloop daarvan. Wie het eerste deel Wie niet waagt gelezen heeft, zal niet alleen merken dat de buitengewoon sympathieke en aimabele Warwick als persoon is gegroeid, maar dat hij in zijn rol als wetshandhaver ook nog eens onverdroten achter zijn principes blijft staan.

Qua ambiance is dit verhaal vergelijkbaar met zijn voorganger. Op een enkele uitzondering na zijn de onderlinge verhoudingen tussen de personages ongedwongen en is er geen onvertogen woord te bespeuren. Deze keer speelt de plot zich halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw af en de sfeer van die periode wordt door de auteur uitstekend overgebracht. Zo nam bijvoorbeeld het drugsgebruik – vooral van cocaïne – destijds enorm toe en deze maatschappelijke problematiek is door Archer op bijzonder realistische en deskundige wijze in het boek verwerkt. Hieruit valt op te maken dat hij heel zorgvuldig te werk is gegaan, waarbij subtiele details een onmiskenbare aanwijzing zijn dat de research die hij heeft verricht uitermate grondig is geweest.

Hoewel de lezer eigenlijk al meteen bij het verhaal, en vooral Warwick, betrokken is, duurt het even voordat zich een eerste situatie voordoet die enigszins spannend is. Heel erg is dit niet, want de plot, die desondanks wel een aantal fascinerende wendingen heeft, is intrigerend genoeg om te blijven boeien. Dit komt door de interessante personages, de innemendheid van Warwick en zijn vrouw Beth, maar onder andere ook door een onderhoudende rechtszaak waarin zich een paar onverwachte ontwikkelingen voordoen. De grootste verrassing heeft de auteur bewaard voor het laatste hoofdstuk, dat met een beetje goede wil kan worden beschouwd als één grote cliffhanger. In het derde deel uit de reeks zal hij hier ongetwijfeld meteen op terugkomen.

Mede dankzij de aangename en vertellende schrijfstijl van Archer is In het volle zicht, in een uitstekende vertaling van Joost van der Meer en William Oostendorp, een meeslepende thriller die de lezer van begin tot eind in beslag neemt.

Reacties op: Meeslepende thriller

20
In het volle zicht - Jeffrey Archer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken