Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Mooie opmaat van de Will Trent-serie

Kees van Duyn 20 februari 2024 Hebban Recensent
Een grote onbekende is Karin Slaughter allang niet meer, want sinds ze in 2001 debuteerde met Nachtschade zijn wereldwijd tientallen miljoenen van haar boeken verkocht. Ze schrijft zowel standalones als seriedelen en het in 2006 verschenen Triptiek is het eerste deel van een serie met Will Trent, speciaal agent van het Georgia Bureau of Investigation.

In Grady Homes, een arme en gevaarlijke achterstandswijk in Atlanta, wordt het zwaar verminkte lichaam van prostituee Aleesha Monroe gevonden. De moord op de vrouw vertoont overeenkomsten met vergelijkbare misdaden. Rechercheur Michael Ormewood krijgt het onderzoek toegewezen en moet hierbij samenwerken met speciaal agent Will Trent. Een paar maanden eerder is de in 1985 wegens moord en verkrachting veroordeelde John Shelley uit de gevangenis ontslagen en probeert nu zijn leven opnieuw in te richten. Gaat hem dit nog lukken nu er diverse gruwelijke moorden zijn gepleegd?

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de periode 2005/2006, maar af en toe zijn er enkele flashbacks naar het verleden. De lezer wordt dan in een paar korte artikelen uit The Decatur City Observer op de hoogte gebracht van een in 1985 gepleegde moord en wie daarvoor gearresteerd en veroordeeld is. Aanvankelijk vraag je je nog af wat dit met de misdaden uit het heden te maken hebben, maar over het verband tussen al deze zaken komt al vrij snel duidelijkheid. Dan is het de vraag of dezelfde dader daarvoor verantwoordelijk is en al ruim voor het eind weet je of dit werkelijk zo is. Desondanks heeft de plot absoluut geen voorspelbaar verloop, want verschillende verhaallijnen en een veelheid aan ontwikkelingen zorgen ervoor dat er voldoende gebeurt en er telkens iets aan de hand is, zowel op het persoonlijke als politionele vlak.

In dit eerste deel van de serie maakt de lezer kennis met speciaal agent Will Trent, maar zijn rol is relatief gezien niet eens zo heel erg groot. Toch krijgt de lezer meer dan voldoende over hem te weten en krijg je het gevoel dat het een getroebleerde, maar niet onsympathieke man is die het liefst zijn eigen weg gaat, ofschoon hij geen eenzame indruk maakt. Door alle uitgebreide persoonsbeschrijvingen – ook van diverse andere personages – is overduidelijk te merken dat dit een eerste seriedeel is. Deze informatie is echter noodzakelijk om hun gedragingen te kunnen begrijpen en te kunnen plaatsen. Een nadeel is dan wel dat dit enigszins invloed heeft op de spanning, die is over het algemeen niet zo heel groot en pas in de eindfase van de plot neemt het aantal spannende scènes zienderogen toe. Dit is mede een gevolg van het dan verhoogde tempo.

De niet al te hoge spanning wordt door Slaughter gecompenseerd door de lezer een kijkje in de hoofden van de meeste personages te gunnen. Zonder meer interessant en hierdoor weet je in feite ook waarom iemand handelt zoals hij doet. Aan de andere kant schuwt de auteur enkele lugubere en wat heftigere taferelen niet. Ze zorgt er echter wel voor dat geen van beide de overhand heeft. De schrijfstijl is zoals je van haar mag en kunt verwachten: direct en ongecompliceerd, hoe dan ook toegankelijk en soms zelfs licht maatschappijkritisch. Sommige beschrijvingen hadden wellicht iets beknopter kunnen zijn, maar langdradige en vervelende uitweidingen over het een en ander blijven niettemin wel uit.

Uiteindelijk worden alle losse eindjes aan elkaar geknoopt en vormen de afzonderlijke verhaallijnen één geheel. De perikelen in Triptiek zijn afgerond en dit eerste deel is een mooie en veelbelovende opmaat van de serie met de intrigerende Will Trent.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn