Mooie coming of age roman

Laurie Laurie
4 mrt 2023

Een aantal jaar geleden maakte ik via Last night at the Telegraph Club kennis met het werk van de Chinees-Amerikaanse auteur Malinda Lo. Deze auteur schrijft zowel contemporary als fantasy boeken. Van haar bibliografie zijn slechts twee boeken vertaald naar het Nederlands, dit is er niet eentje van. Ik was direct nieuwsgierig toen ik de flaptekst onder ogen kreeg en werd direct geprikkel dom het verhaal van Aria te leren kennen.

Het is zomer 2013. Na een sexting schandaal op een schoolfeest moet Aria haar zomer gedwongen doorbrengen bij haar grootmoeder Joan. Hoewel Aria en Joan een goede band hebben, is Aria de laatste zomer voor de universiteit liever bij haar vrienden. Door het schandaal staan haar vriendschappen op scherp en mag ze niet meer mee met hen. Aria baalt hier flink van. Dit verandert echter als ze oude opnames vind van de colleges die haar overleden grootvader vroeger aan de universiteit gaf. Aria is geïntresseerd in astronomie, het vak dat haar grootvader doceerde. Daarnaast herontdekt ze haar passie voor kunst en schilderen. Als ze dan ook nog eens de genderfluïde Steph ontmoet, raakt Aria geïntrigeerd door Steph en diens vriendengroep. Door tijd met hen door te brengen begint Aria vraagtekens te zetten bij alles wat ze over zichzelf dacht te weten. Ondertussen moet ze haar relatie met haar oma opnieuw opbouwen, wil haar moeder ook nog iets van haar en probeert ze haar vriendschap met haar oudste beste vriendin te redden. Als een tragische gebeurtenis Aria's wereld op zijn kop zet, is het nog maar de vraag hoe ze met dit alles om kan gaan.

Eerlijk gezegd zijn de personages niet al te memorabel. De een heeft een prettiger karakter dan de ander. Er is één personage dat ik direct al niet kon uitstaan vanwege de giftige en jaloerse manier van doen. De grootste ontwikkeling is zichtbaar bij Aria. Dat moet ook wel, want zij is de hoofdpersoon. Van een tiener die ervan baalt dat ze de zomer bij haar oma moet doorbrengen zie je haar ontwikkelen tot iemand die meer over zichzelf heeft geleerd en met moeilijke gebeurtenissen om kan gaan. Andere personages in het verhaal ontwikkelen zich ook, helaas niet allemaal op een positieve manier. Het gedrag van Steph riep bij mij heel wat vragen op. Steph gaf behoorlijk gemixte signalen af en dar houd ik niet zo van. Daarnaast komt er inde proloog een personage voor dat een belangrijke rol in de rest van het verhaal lijkt te gaan spelen. Helaas wordt er na deze proloog met geen woord meer over haar gerept en dat vind ik ook best bijzonder. Dit neemt niet weg dat goed te zien is dat Lo tien jaar aan dit boek heeft gewerkt en dit zie je voornamelijk aan eerder genoemde ontwikkeling van Aria.

Helaas is de tijd die nodig was om dit boek te schrijven niet zichtbaar in de schrijfstijl. Eerder las ik Jageres (uitgegeven in 2011) van deze auteur en naar mijn idee is er weinig tot geen progressie zichtbaar in de schrijfstijl. Het verhaal leest makkelijk weg, maar ik verwacht toch meer te zien als je kijkt naar de manier van schrijven. Voor mijn gevoel was het veel 'tell' en geen 'show'. Dat vind ik wel jammer, ook al leest het verhaal dus makkelijk weg en was ik geïntrigeerd door de zoektocht van Aria naar zichzelf.

Wat voor dit soort boeken altijd heel belangrijk is, is de manier waarop de personages de plot dragen. Dit verhaal is erg personage gestuurd en niet zozeer plotgestuurd. Er is wel een plot aanwezig, maar dit wordt gedragen door de personages. Gelukkig gaat dat hier goed. Tegen het einde van het boek gebeurt er iets dat al het eerder gelezene in perspectief zet. De auteur heeft ervoor gekozen dit verhaal te vertellen middels een flashback, wat je terugziet in de epiloog. In tegenstelling tot de rest van het boek is dit hoofdstuk in de tegenwoordige tijd geschreven. Dit vind ik op zich niet vervelend. Ik vond vooral de hoeveelheid aan pride evenementen erg veel toevoegen aan het verhaal, deze evenementen hielpen Aria heel erg. Ook krijgen we een glimp van de personages uit Last Night at the Telegraph Club, dat is ook leuk om te zien. Dit boek laat heel goed zien dat iedereen zijn verhaal goede momenten en minder goede momenten kent en hoe je daarmee omgaat is voor iedereen verschillend.

Al met al vond ik A Scatter of Light van Malinda Lo een fijn boek om te lezen. De pride straalt ervanaf en de zoektocht van Aria naar zichzelf en de bijkomende ontwikkeling is mooi om te zien. Ik merte alleen weinig progressie in de schrijfstijl, maar dat is meer iets persoonlijks. De personages zijn voor mij voldoende uitgewerkt en hebben voldoende diepgang om de plot te kunnen dragen. Dit boek is zeer geschikt voor als je op zoek bent naar een mooi zomers coming of age verhaal.

Meer recensies van Laurie