Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rustig kabbelend verhaal zonder opsmuk

Laurie 17 maart 2023

De comeback van Tommy Roos is de debuutroman van de Zweedse auteur en communicatiemanager Cecilia Klang (1980). Het is het eerste deel van een gepland drieluik. De vertaling van deze roman is verzorgd door Bianca Cornelissen.

'De wat oudere lezer kan meer invoelen met Tommy en de situatie waarin hij zich bevindt.' - recensent Laurie

Vlak voor zijn vijftigste verjaardag wordt Tommy’s rustige leventje ruw door elkaar geschud. Zijn vrouw Martina kondigt aan van hem te willen scheiden en de fabriek waar hij al jaren werkzaam is staat op het punt gesloten te worden en naar Estland te verhuizen. Dit betekent niet alleen een ramp voor Tommy, maar voor het hele stadje Forshammar dat van de industrie en met name deze fabriek leeft. Wie is hij zonder zijn vrouw, zijn werk en zijn kinderen die nauwelijks nog naar hem omkijken? Die succesvolle rockster van vroeger is hij niet meer. Ondanks dat Tommy er niet heel veel zin in heeft, gaat hij de confrontatie aan in de zoektocht naar zichzelf. Dit doet hij niet alleen, hij krijgt hulp van zijn beste vriend en een excentrieke voormalige operazangeres. Zal het hem lukken om zijn leven weer op de rit te krijgen?

Het eerste hoofdstuk is een introductie van de problemen waar hoofdpersoon Tommy tegenaan loopt. Opeens staat hij op het punt alles wat hem lief is te verliezen. Het lijkt allemaal erg toevallig, maar dit soort situaties kunnen in het echte leven ontstaan. Dat is de kracht van deze roman, als lezer van ongeveer dezelfde leeftijd kun je je makkelijk identificeren met de hoofdpersoon. Voor de jongere lezers is dit wat lastiger omdat veel van deze onderwerpen nog niet de revue zijn gepasseerd in hun leven. Toch is het ook voor hen een makkelijk leesbaar boek. Dit komt door de goede uitwerking van de personages, maar ook door de vlotte schrijfstijl van Klang. De wat oudere lezer kan meer invoelen met Tommy en de situatie waarin hij zich bevindt.

Tommy is een goed uitgewerkt personage. De auteur weet zijn gedachten en gevoelens goed op papier te zetten. Deze goede uitwerking geldt eveneens voor de overige personages. Sommige personages zijn wellicht wat overdreven neergezet, zoals Martina. Zij kan expres op deze manier neergezet zijn om de ontwikkeling van Tommy te bevorderen. Want dat hij een ontwikkeling doormaakt staat buiten kijf. Hij krijgt hier hulp bij van zijn beste vriend die hem voor zijn vijftigste verjaardag zanglessen cadeau geeft bij voormalig operazangeres Gunnel Aurel. Dit ziet Tommy helemaal niet zitten, maar hij gaat toch. Deze lessen blijken hem een duw in de goede richting te geven. Tegelijkertijd kom je erachter dat er iets met Gunnel aan de hand is. Wat dat precies is wordt pas vrij laat in het verhaal duidelijk. Ze is een erg excentriek personage, tegen het irritante aan. Aan het einde van het boek maakt ze een ommezwaai die erg ongeloofwaardig overkomt. De flashbacks naar haar verleden die de lezer voorgeschoteld krijgt geven hier wel iets over weg, maar dit wordt in de volgende boeken wellicht vervolgd.

De comeback van Tommy Roos is een verhaal dat rustig voortkabbelt. Het wordt nergens spannend of saai en dat is een goede prestatie van Cecilia Klang. Het zal alleen niet geschikt zijn voor elke lezer. Veel onderwerpen die in deze roman ter sprake komen staan ver van de jongere lezers af. Tevens kent dit verhaal nog een aantal losse eindjes, maar de auteur heeft nog twee delen om deze mooi af te hechten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Laurie