Advertentie
    Laurie Hebban Team

De kleur van Colorado is het nieuwe boek van de Amerikaanse auteur Rebecca Yarros. Yarros werd bekend met haar Flight & Glory reeks, een serie die binnen het genre new adult valt. Daarnaast schreef ze een new adult serie over een stunt team, Renegades. In 2019 wist Yarros veel lezers te veroveren met haar roman De laatste brief. Nu is het de beurt aan De kleur van Colorado om hetzelfde te doen.

Als Camden na jaren weer thuiskomt in zijn geboortestad Alba wordt hij niet van harte welkom geheten. Hij wilde na het verlies van zijn broer niet terugkeren, maar de dementie van zijn vader verandert alles. De inwoners van dit kleine rustige stadje zitten niet echt op de ex-militair Camden te wachten, hij heeft namelijk nogal een reputatie. Maar dan ontmoet hij Willow, de vrouw waar hij al jaren verliefd op is. Springt de vonk over of moet ook Willow niets van hem hebben?

De kleur van Colorado weet de toon van het verhaal direct te zetten. Camden keert terug naar Alba en bij de benzinepomp moet hij zijn verleden en de bijbehorende reputatie al onder ogen komen. Dit verandert niet als hij voor zijn ouderlijk huis staat. De dementie van Art, de vader van Camden, wordt in ditzelfde hoofdstuk duidelijk geïntroduceerd. Rebecca Yarros heeft De kleur van Colorado gebaseerd op eigen ervaringen met Alzheimer, een goede vriend van de familie leed aan deze ziekte. Dit is te merken aan hoe respectvol er met de patiënt wordt omgegaan en hoe duidelijk het grillige verloop van deze ziekte wordt geschetst.

Net als veel andere personages uit de boeken van Rebecca Yarros is ook deze hoofdpersoon een (ex)-militair. Yarros' echtgenoot is militair en zelfs uitgezonden naar Afghanistan. Deze ervaringen met het leven als vrouw van een militair is een belangrijke factor in haar boeken en Yarros weet dit goed te verwerken zonder dat het te veel wordt. Niet veel mensen weten hoe het eraan toe gaat in het leger en door het lezen van de boeken van Rebecca Yarros krijg je een inkijke in het militaire leven. Het verlies, de rouw, de pijn, het komt allemaal naar voren in haar boeken. Zo ook in De kleur van Colorado. Camden's jongere broer Sullivan is omgekomen tijdens een vuurgevecht en hij worstelt nog steeds met diens dood en de schuld die hij daaraan heeft. Sullivan was erg geliefd in Alba en de inwoners van het stadje rekenen Camden zijn dood aan.

Naast schuldgevoel en alzheimer spelen nog meer thema's een belangrijke rol. Eén van deze thema's is romantiek. In De kleur van Colorado is deze romantiek minder sterk aanwezig dan in Yarros haar andere boeken. Als je een trouwe lezer bent van deze auteur zul je hier vast even aan moeten wennen. Dit maakt ook dat De kleur van Colorado - zoals eerlijk gezegd niet verwacht - een roman is en geen new adult boek. De personages zijn eind twintig en vrij volwassen voor hun leeftijd. Het koppel Camden en Willow was daardoor wat braaf. Het knetterde niet tussen die twee en dat is jammer. Het lag wel in de lijn der verwachting dat het zou knetteren, maar het verhaal bleef wat dat betreft behoorlijk op de vlakte. De erotiek miste hier vooral.

De kleur van Colorado is een verhaal dat het vooral van de omgevingsfactoren moet hebben. Als deze er niet zouden zijn geweest was het verhaal een stuk minder interessant om te lezen. Er spelen een aantal zaken een rol en je wilt als lezer graag weten hoe deze zaken aflopen. Het koppel Camden en Willow en de bijbehorende relatie nemen we dan maar voor lief. Doordat De kleur van Colorado vooral leunt op de omgevingsfactoren en minder op de personages, wist het boek niet zo'n emotionele rollercoaster te zijn dan zijn voorganger De laatste brief. Dat boek gooide hoge ogen en is daardoor een vrij lastig te evenaren maatstaaf geworden. Desondanks is De kleur van Colorado een aangenaam verhaal met de bekende prettige en vlotte schrijfstijl van Rebecca Yarros. Het duurde wel even voor je als lezer mee wordt gesleept, maar als je op dat punt bent beland wil je De kleur van Colorado niet meer wegleggen.

De kleur van Colorado is qua schrijfstijl een ouderwetse Yarros, maar het verhaal leunt erg op de omgevingsfactoren. Ondanks dat is het een mooi verhaal dat een duidelijk beeld schetst van de grillige ziekte die Alzheimer is en wat het met de naasten doet. Als je van romans met weinig erotiek houdt is dit boek daarom een aanrader.

Reacties op: Een roman die veel op de omgevingsfactoren leunt, maar desondanks toch mooi is

80
De kleur van Colorado - Rebecca Yarros
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners