Missie afbreken!!
MISSIE AFBREKEN!!
Ties heeft een vriend, Gozert. Een super coole, toffe, leuke vriend. Gozert heeft zulke fantastische plannen, dat ze regelmatig in de problemen komen. Er moet een trol gevangen worden, in het museum stelen ze de Pot der Saaiheid. Alleen.. Ties is de enige die hem hoort en ziet. Zijn onzichtbare vriend, maar zijn ouders zeggen dat Gozert niet echt is. Gozert moet verdwijnen.
Het is een voorrecht om dit boek als volwassene te mogen lezen. Een boek vol fantastische avonturen die Ties en Gozert beleven. Pieter Koolwijk laat Ties en Gozert tot leven komen in het boek door zijn woorden. Grappige woorden en zinnen: “Ook al stonk het naar zweettenen in zuurkoolsaus, toch bleef ik zo stil mogelijk liggen”. Maar hoe verder het boek vordert, zien we Ties veranderen. Hij moet naar Huize Hoopvol, krijgt medicijnen en neemt afscheid van Gozert. Het is niet gemakkelijk voor Ties als hij weer thuis is. “Blijkbaar was het toch echt mijn hoofd dat me steeds in de maling nam. Gozert bestond niet echt. Ik had me nog nooit zo eenzaam gevoeld”.
De illustraties zijn getekend door Linde Faas. Ze zijn prachtig, kleurrijk en vol details. En soms zegt een tekening meer dan woorden. Ties wordt verliefd op Luna. Als het haar te veel wordt gaat ze neuriën, heel hard. De tekening van haar met zwarte wolken boven haar hoofd is zo treffend, en voor mij de mooiste van het boek.
Wat zal een kind smullen van dit boek. Wie wil niet zulke grote avonturen beleven met zijn beste vriend. Maar het is ook een verdrietig boek. Ties heeft psychische problemen, wordt opgenomen in een psychiatrisch huis voor kinderen en krijgt medicatie. Maar ik zal een ding verklappen: alles komt goed.
Pieter Koolwijk heeft meerdere kinderboeken geschreven. Ook geeft hij regelmatig gastlessen op scholen. In een interview met Hebban vertelt hij: “In eerste instantie moeten kinderen gewoon een leuk verhaal lezen. Als iemand er nog iets anders uithaalt, dan is dat mooi meegenomen.”