Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een adembenemende tocht

Eus Wijnhoven 09 februari 2024
Na zes jaar is er in 2015 weer een nieuwe roman van Ishiguro, en wat voor een. In Vergeten reus beschrijft Ishisguro de zoektocht van de bejaarden Axl en Beatrice naar hun zoon. De virtuele wereld waarin het verhaal zich afspeelt, doet sprookjesachtig aan: Groot Brittannië in de periode na Koning Arthur, met kwade elfen, mens-etende reuzen en draken met giftige adem. In die zin kun je parallellen trekken met het werk van Tolkien.

Een ouder echtpaar trekt de deur van hun kleine hoeve dicht en gaat op pad naar ‘een’ dorp verderop. Welk dorp dat precies is, weten zij niet meer, zoals alles uit het verleden is verzegeld door een dikke mist in hun brein. Tijdens hun voettocht ontmoeten zij vreemde mensen. Een oude vrouw vertelt hun dat de draak Querig de reden is van de vergetelheid in het land. Haar adem verstikt het geheugen van de mensen.
Buiten hun wil raken Beatrice en Axl betrokken in een avontuur met als doel de draak te doden. Samen met Ridder Gawain, krijger Wistan en de jonge vluchteling Erik dolen zij door het land. Soms nemen zij afscheid om elkaar na korte tijd toch weer te ontmoeten. Soms doemen flarden van gebeurtenissen uit het verleden op als een vluchtig parfum. Of zijn het geuren van verborgen verrotting? Is het echtpaar in eerste instantie gedreven hun verleden weer te kunnen aanschouwen, hoe dichter zij de schuilplaats van het monster naderen hoe meer bevreesd zij raken over dat verleden. Hebben zij elkaar vroeger gekwetst, of bedrogen zelfs? Is het wel zo verstandig alles te weten wat achter je ligt? Een weg terug is er echter niet. De reus, die gigantische berg ervaringen die hen heeft gemaakt tot wie zij zijn, zal gewekt worden. Vergeten reus is een adembenemende roman.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eus Wijnhoven