Advertentie
    Laurie Hebban Team

In juni verscheen het boek Cinder & Ella, het debuut van de Amerikaanse auteur Kelly Oram. In het Engels verscheen dit boek voor het eerst in 2013 en in 2020 is deze hertelling van het sprookje Assepoester in de Nederlandse vertaling door Lia Belt verschenen bij Uitgeverij De fontein.

Cinder & Ella vertelt het verhaal van de achttienjarige Ella die na een auto-ongeluk waarbij ze haar moeder verloor bij haar vader in Hollywood moet gaan wonen. Na maanden in het ziekenhuis verhuisd Ella naar het huis van haar vader, zijn nieuwe vrouw en hun twee dochters – die ze nauwelijks kent - om verder te werken aan haar revalidatie. Ella haar revalidatie is zwaar en ze is alles uit haar oude leventje verloren behalve blogvriend Cinder. Ze mist hem, maar durft hem niet zo goed te mailen. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet en Ella is bang dat ze ook dit laatste uit haar oude leven voorgoed zal verliezen.

Cinder & Ella is een zeer losse hertelling van het sprookje Assepoester. De verhaallijn uit Assepoester wordt nauwelijks gevolgd. Er komen elementen uit dit sprookje terug in Cinder & Ella, zoals de gemene stiefzussen, maar behalve dat is dit een verhaal met veel diepre lagen.

Ella is door het auto-ongeluk gehandicapt geraakt. Ze moet hiermee om leren gaan en dat is een moeilijke weg. Ze wordt gepest waardoor ze zich voor iedereen afsluit en zelfs in een depressie beland. Het is Oram goed gelukt dit acceptatieproces op papier te zetten zonder dat het geforceerd overkomt. Cinder & Ella draait deels om de handicap van Ella, maar Oram laat zien dat Ella een normaal meisje is dat dol is op bloggen en lezen en daarnaast een enorme fan is van de verhalen van The Druid Prince. Deze passie deelt ze met blogvriend Cinder, die ook zo zijn eigen problemen heeft. Doordat je ook vanuit het perspectief van Cinder leest ligt de nadruk niet op Ella en slaat de balans niet door. Cinder en Ella houden elkaar in evenwicht.

Doordat de balans niet doorslaat en het verhaal van beide kanten wordt verteld wil je als lezer door blijven lezen. De vraag hoe het verder gaat met zowel Cinder als Ella blijft continu aanwezig, evenals de vraag of dit verhaal een sprookjesachtig einde kent. Niet alleen deze lichte onderhuidse spanning zorgt ervoor dat je door wilt lezen, de schrijfstijl van Kelly Oram doet dat ook. De schrijfstijl is pakkend en past bij de doelgroep. Het contact tussen Cinder en Ella door middel van hun chatgesprekken is een leuke eigentijdse toevoeging. Door deze gesprekken zie je hoe groot hun passie voor The Druid Prince is, maar ook hoe veel ze om elkaar geven.

Gedurende het verhaal maken alle personages een ontwikkeling door. De grootste ontwikkeling wordt doorgemaakt door Ella. Gaandeweg leert ze steeds meer zichzelf te zijn en om te gaan met haar handicap. Naast Ella maken ook veel bijfiguren een ontwikkeling door. Zowel haar vader, stiefmoeder als één van haar stiefzussen leren steeds beter om te gaan met de situatie waarin ze zich bevinden. Ze leren hoe om te gaan met Ella en dat ze net als ieder ander gevoelens heeft. Aan het eind van het verhaal worden er een aantal bekentenissen gedaan wat het verhaal tot een mooi einde brengt.

Cinder & Ella is een unieke hertelling van het welbekende sprookje van Assepoester die het lezen absoluut de moeite waard is. Al is het maar omdat er van de veerkracht van Ella echt iets te leren valt. Het is lastig om afscheid te nemen van alle personages die je in je hart hebt gesloten. Gelukkig hoeft dat niet en kunnen we in het voorjaar van 2021 genieten van het vervolg: Happily Ever After.

Reacties op: Een unieke hertelling van Assepoester met een veerkrachtig hoofdpersoon

64
Cinder & Ella - Kelly Oram
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners