Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De pluspunten weten de lezer te overtuigen

Laurie 20 januari 2022

Wat doe je als je dochter stiekem een reis voor je heeft geregeld naar het eiland dat je tweeëntwintig jaar geleden de rug hebt toegekeerd zonder afscheid te nemen? Je gaat, want ze laat je geen keuze. Dit overkomt alleenstaande moeder Lorna Irvine. Tweeëntwintig jaar geleden verliet ze op haar achttiende het Schotse The Isle of Kip om een nieuw leven op te bouwen in Londen. Haar nu dertienjarige dochter Ella heeft contact gezocht met haar nichtje Molly, dat ze nog nooit heeft ontmoet. Via haar hoort Ella dat Lorna's ouders zijn overleden. Ze neemt een besluit en boekt een reis voor haar en haar moeder naar Kip. Lorna heeft haar broer Jack nooit meer gesproken sinds haar achttiende, maar ze komt er al snel achter dat al die jaren niet zomaar te overbruggen zijn. Jacks vrouw Alice probeert ondertussen de familie te lijmen, maar heeft ook zorgen om de toekomst van de school en de eilandgemeenschap. Zal de komst van Lorna en Ella een oplossing voor deze zorgen zijn?

Libby Page debuteerde in 2018 met haar roman Het zwembad. Nu is daar de opvolger Het eiland, waarvan de vertaling is verzorgd door Marja Borg. In deze roman staan familie- en gemeenschapsbanden centraal. Tevens geeft de auteur het verhaal een mysterieus randje, want wat is er al die jaren geleden toch gebeurd waardoor Lorna huis en haard achterliet?

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de perspectieven van Lorna en Alice. Dit geeft een goed beeld van de situatie waarin deze familie zit. Lorna's verhaal roept direct vragen op. Er borrelt een geheim onder de oppervlakte, want ze is niet voor niets nooit meer teruggekeerd naar het eiland. Door dit geheim wordt de lezer geprikkeld, want Page geeft niets direct prijs. Stukje bij beetje wordt er een beeld gevormd van de gezinssituatie in de jeugd van Lorna en Jack, waardoor je er samen met Jack en Alice achterkomt wat er is gebeurd waardoor Lorna vertrok. Ondertussen speelt er nog veel meer op het eiland. Dit bezorgt vooral Alice kopzorgen. Als lezer leef je met haar mee, maar het maakt minder nieuwsgierig dan de andere verhaallijn. Dit zorgt ervoor dat het personage Alice minder tot leven komt.

Waar de perspectiefwisselingen in balans zijn, is de plot dat niet. De roman begint sterk, met de reis naar het eiland en de zoektocht naar de reden voor Lorna's vertrek. Nadat deze zoektocht ongeveer halverwege het boek ten einde is gekomen, zakt het verhaal in. Er is niet veel meer om de interesse van de lezer mee te wekken. De tweede helft van het boek, waarin de verhaallijn rondom de zorgen van de eilandgemeenschap centraal staat, kenmerkt zich door voorspelbaarheid. Dit maakt dat de auteur de lezer niet het hele verhaal aan zich weet te binden. Hierdoor is Het eiland een boek met plus- en minpunten. Doordat het verhaal geen losse eindjes heeft en je uiteindelijk wel met een goed gevoel achterlaat, weten de pluspunten het van de minpunten te winnen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Laurie