Laurie Hebban Recensent

Nicola Yoon Verwierf een aantal jaar geleden grote bekendheid met haar boek Everything Everything dat zelfs verfilmd is. Instructions For Dancing is haar derde boek. Na de scheiding van haar ouders gelooft Evie Thomas niet meer in ware liefde. Ze gooit al haar romance boeken de deur uit en wil niets meer met de liefde te maken hebben. Dit wordt bevestigd wanneer er op een dag iets vreemds gebeurt: ze ziet een stelletje zoenen en krijgt visioenen over hun relatie, iclusief het prille begin en de eventuele afloop. Als ze haar boeken naar een minibieb brengt, komt ze een oudere dame tegen die haar een boek in handen drukt. In dit boek staat het adres van een dansstudio. Evie besluit erheen te gaan en neemt danslessen. Ze wordt gekoppeld aan X, een mysterieuze knappe jongen. Hun danslerares vindt dat ze ook buiten de dansvloer met elkaar op moeten trekken om elkaar beter te leren kennen. Lukt het Evie om haar gevoelens voor X te negeren of wordt ze smoorverliefd?

De boeken van Nicola Yoon kenmerken zich door de eenvoudige taal en korte hoofdstukken. In dit boek is dat niet veel anders. Dit is direct het mankement van haar boeken, het is allemaal erg oppervlakkig. Door deze korte hoofdstukken en eenvoudige taal leer je geen enkel personage echt goed kennen. Hierdoor is het moeilijk een band met hen op te bouwen en met hen mee te voelen. Evie heeft veel last van de scheiding van haar ouders, maar door de schrijfstijl van Yoon lijkt dit allemaal wel mee te vallen. Ook haar omgang met X wordt erg op de vlakte gehouden. Naar het einde van het boek komt er wat emotie los als Evie wordt geplaagd door een visioen over haarzelf en X, maar ook hier wordt snel overheen gegaan.

Het verhaal is erg voorspelbaar, net iets te toevallig en daarmee een typische young adult roman. Het is niet uitdagend genoeg voor de jonge veellezer, daar is de hoeveelheid clichés te groot voor. De jongeren die lezen een uitdaging vinden, hebben dan weer wel baat bij dit boek. Dit komt door eerder genoemde eenvoudige taal, korte zinnen en korte hoofdstukken. Deze schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek makkelijk leest en daarmee ook makkelijk te begrijpen is. Het zwijmelgehalte is erg hoog, iets dat veel (voornamelijk jongere) young adult lezers kunnen waarderen. Ervaren romance lezers komen met dit boek niet aan hun trekken. Ook het dansen wordt minder uitgediept dan de titel doet geloven. Dit is voor het verhaal goed genoeg, maar voor lezers die hier meer over willen weten onvoldoende.

Instructions for dancing is een boek met plus- en minpunten. De schrijfstijl is eenvoudig, met korte zinnen, makkelijke taal en korte hoofdstukken. Hierdoor is het boek toegankelijk voor jongeren die lezen een uitdaging vinden, maar ervaren lezers halen hier minder voldoening uit. De personages blijven namelijk erg op de vlakte. Het verhaal is enigszins voorspelbaar wat dit boek een typisch young adult verhaal maakt en waardoor het uitdaging mist.

Reacties op: Een typisch young adult boek met te veel toevalligheden en clichés

17
Instructions for Dancing - Nicola Yoon
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners