Advertentie
    Laurie Hebban Team

Tiny pretty things is een samenwerking tussen de auteurs Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton. De twee leerden elkaar kennen op de universiteit waar ze hun master creatief schrijven volgden. Dhonielle Clayton verwierf in 2018 bekendheid met haar boek The Belles, het eerste deel van de gelijknamige serie. De samenwerking Tiny pretty things en het in het najaar te verschijnen vervolg Shiny broken pieces verschijnen in Nederland bij Blossom Books in vertaling van Elsbeth Witt.

In Tiny pretty things volgen we Bette, Gigi en June. Deze drie meiden zijn totaal verschillend, maar hebben één ding gemeen. Ze willen allemaal de hoofdrol dansen in de winter- en zomervoorstelling van de balletopleiding die ze volgen aan het conservatorium in New York. Ze doen hiervoor alles wat nodig is, ook als deze dingen niet goed kunnen aflopen. List, leugens, bedrog en pesterijen zijn aan de orde van de dag, alles wordt in het werk gesteld om elkaar kapot te maken.

Gigi is nieuw op de balletopleiding en ze is anders dan de andere meisjes. Ze heeft een zwarte huidskleur, wat al niet heel gebruikelijk is in de balletwereld. Daarnaast heeft ze een hartafwijking die ze wanhopig voor iedereen probeert te verbergen. June is Gigi haar kamergenote en heeft er alles voor over om te dansen. Ze is half Amerikaans en half Koreaans waardoor ook zij het gevoel heeft zich meer te moeten bewijzen dan de andere dansers. Daarom hongert ze zichzelf uit. Bette is afkomstig uit een familie voor wie ballet hun lust en hun leven is. Haar oudere zus heeft het gemaakt in de balletwereld en haar moeder pusht Bette om in haar voetsporen te treden.

Tiny pretty things begint met een proloog. In deze proloog wordt direct duidelijk hoe ver de dansers gaan om elkaar kapot te maken. Hetgeen in de proloog gebeurd komt later in het verhaal terug en zorgt ervoor dat de lezer geprikkeld wordt. Het maakt nieuwsgierig wat er precies is gebeurd en wat dit met deze meiden te maken heeft. Na deze proloog wordt direct gestart met het verhaal.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit June, Gigi en Bette. Op deze manier wordt er een goed beeld geschetst van de hoofdpersonen en hun motieven. Door deze perspectiefwisselingen blijft de lezer continu geprikkeld. Gebeurtenissen worden van alle kanten belicht en telkens worden andere mensen verdacht van een van de pesterijen. Het lijkt allemaal zonneklaar wie het slachtoffer is en wie de dader, maar niets is wat het lijkt. De drie hoofdpersonages zullen de lezer stuk voor stuk voor zich weten te winnen, maar de lezer doorziet hen en gaat daardoor aan hun oprechtheid twijfelen. Dit zorgt ervoor dat er van begin tot eind een onderhuidse spanning voelbaar blijft.

Dat er twee auteurs aan het verhaal van Tiny pretty things hebben gewerkt valt tijdens het lezen niet op. Dit is een knap staaltje vakwerk, Charaipotra en Clayton hebben alle gebeurtenissen en hun schrijfstijlen goed op elkaar afgestemd. Hierdoor lijkt het net alsof er één auteur verantwoordelijk is voor het verhaal en dit leidt de lezer dan ook niet af tijdens het lezen.

Tiny pretty things bevat een heleboel ballet, maar het is niet ingewikkeld. Het verhaal laat zien hoe hard de balletwereld kan zijn en hoe tieners hun weg in dit keiharde wereldje proberen te vinden. Fans van de Truth or dance trilogie van Chinouk Thijssen zullen ook veel leesplezier beleven aan het goed in elkaar stekende Tiny pretty things. Het mysterie in combinatie met een redelijk hoog dramagehalte laat de lezer smullen en smachten naar het vervolg.

Reacties op: Alles om de top te bereiken in de keiharde balletwereld

26
Tiny pretty things - Sona Charaipotra Dhonielle Clayton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners