Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Liefde staat in de sterren geschreven

Eline van der Boog 09 juni 2022 Hebban Recensent
Samantha Stuyver heeft in de Cupid-o-scoop-reeks van Vanessa Gerrits haar droombaan bemachtigd. Ze mag eindelijk aan de slag als redacteur bij tijdschrift Lyf & Styl. Oké, de horoscooprubriek die Samantha in opdracht van de vage astrologe Madame Faye van tekst voorziet, is niet echt wat ze zich had ingebeeld toen ze vroeger over haar toekomstige carrière fantaseerde. Het vrouwenblad is bovendien inmiddels een e-zine geworden en volledig online te lezen. Haar favoriete tijdschrift – met daarin haar zweverige artikelen onder een pseudoniem – op papier zien was uiteraard leuker geweest. Maar Samantha is pas bijna vijfentwintig. Dan heb je, e-zine of niet, nog tijd genoeg om promotie te maken... toch?

Wanneer Madame Faye plotseling stopt, komt de astrologierubriek helemaal op de schouders van Samantha terecht. Hoofdredacteur Miet, haar dochter Laurentine en IT’er Cedric hebben grootse plannen voor hun redacteur. Naast de horoscoopteksten waar Samantha nu haar eigen naam onder mag zetten, willen ze de veelbelovende datingapp Cupid-O aan de vernieuwde ‘Samantha in de sterren’-rubriek koppelen. Om de app onder de lezers van Lyf & Styl te promoten, krijgt Samantha het aanbod om de applicatie als eerste te testen. Aan de hand van haar sterrenbeeld Boogschutter wordt ze in deze digitale omgeving gekoppeld aan potentiële partners met matchende sterrenbeelden. Na iedere dierenriemdate dient Samantha voor haar rubriek een column te schrijven over haar match. Ze twijfelt even, maar stemt dan in. Wie weet ontmoet ze met behulp van de sterren wel haar grote liefde?

Cupid-o-scoop is de nieuwe feelgoodserie van Gerrits. Ze debuteerde in 2013 met een Young Adult-trilogie en schreef recent de vierdelige serie North Ness Inn die zich afspeelt in het regenachtige Schotland. Behalve een luchtig plot, bevatten de eerste vier novelles uit de Cupid-o-scoop-reeks onderwerpen die wat meer de diepte in gaan. Zo drukt de scheiding van Samantha’s ouders nog altijd een stempel op hoe zij met relaties omgaat. Ook is niet iedere dierenriemdate leuk en aardig, en Gerrits beschrijft hoe haar hoofdpersonage omgaat met afknappers, stalking en andere verwachtingen. De situaties rondom liefde en lust en de perikelen op de werkvloer geven de eerste vier delen van Cupid-o-scoop meer complexiteit die goed in het New Adult-genre past. De plotwendingen zijn geloofwaardig en soms ietsje voorspelbaar.

Gerrits voert aangename personages op. Beste vriendin en huisgenoot Doris zorgt met haar pasta-avonden in het naburige café voor de nodige routine in Samantha’s leven. Collega’s Ylse en vooral Tung-mei brengen een dosis humor in het verhaal. Miet en haar dochter Laurentine leggen de lat hoog op het gebied van werk. De work-lifebalance is in Cupid-o-scoop misschien ver te zoeken, maar de reeks weet een luchtig feelgood gevoel op te roepen en dit af te wisselen met serieuze onderwerpen. Het vierde deel laat nog genoeg vragen open over Samantha’s date-avontuur dat later dit jaar een vervolg krijgt. Dan verschijnen bij LOFT Books namelijk nog vier novelles in de Cupid-o-scoop-reeks.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.