Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Sterk tweede deel

Laurie 02 juni 2024
Eind 2022 debuteerde de Duitse auteur Rebekka Eder met De dochter van de apotheker, het eerste deel in een serie historische romans over de Stollwerck dynastie in Keulen in de negentiende eeuw. Tot mijn grote verrassing heb ik genoten van dit eerste deel in “De chocolade dynastie” en ik kon dan ook niet wachten op het vervolg, De vrouw van de uitvinder. Maar zoals zo vaak piepen andere boeken voor. Uiteindelijk kwam ik er recent aan toe het te lezen, heb ik dat met evenveel plezier gedaan?

Het tweede deel pakt de draad een aantal decennia na het eind van het vorige boek op. De oudste kinderen van Franz en Anna Sophia Stollwerck zijn inmiddels tieners en staan op het punt hun vleugels uit te slaan. Hierdoor verdwijnen de hoofdpersonen uit het eerste boek naar de achtergrond, maar wordt er ruimte gecreëerd voor de drie oudste zonen om zich te ontwikkelen. Vader Franz blijft nog wel een prominente rol spelen, hij is immers nog steeds de directeur van het bedrijf. Langzaam zie je hoe ook Nicolaus, Peter en Heinrich hun steentje bijdragen en hun plaats in het familie imperium veroveren. Maar zij zijn niet de echte hoofdpersonen in dit verhaal, dat is Apollonia. Zij droomt er als kind al van om uitvinder te worden, maar als vrouw is dat in die tijd ondenkbaar. Ze moet leren de perfecte en dienstbare echtgenote te zijn, maar hier gaat haar interesse niet naar uit. Dat ongenoegen wordt vaak genoeg duidelijk gemaakt. Apollonia probeert in het geniep haar passie te blijven uitoefenen. Dit getuigd van wederom een sterke vrouw als hoofdpersoon, Apollonia laat zich niet in een kurslijf stoppen. Dat heeft ze gemeen met Anna Sophia. Gedurende de roman zie je haar opbloeien van een meisje dat stiekem haar passie beoefend tot een vrouw die een belangrijke spil in het bedrijf van de familie wordt. Alle personages in dit boek zijn goed uitgewerkt, je leert hen en de onderlinge verhoudingen goed kennen en begrijpen.

Ondanks dat deze roman vrij dik is, leest het vlot. Eder weet de lezer continu geboeid te houden omdat er meerdere verhaallijnen door elkaar lopen die zich op hun eigen manier ontwikkelen, maar niet los van elkaar gezien kunnen worden. Je wilt weten hoe deze verhaallijnen bij elkaar komen en welke gevolgen dit heeft. Door de tijdssprongen krijg je een goed beeld van het leven aan het eind van de negentiende eeuw en welke ontwikkelingen er toen plaatsvonden die het leven makkelijker maakten. Het wordt ook duidelijk dat niet iedereen op deze ontwikkelingen zit te wachten. Ook zit er een zekere mate van spanning in deze roman, want eerdere vetes keren terug en bereiken een kookpunt. Op het eerste gezicht lijkt dit een historische roman zoals zo velen, maar niets is minder waar. De vrouw krijgt een prominente rol, maar ook thema’s als verraad en slavernij worden niet geschuwd.

Net als zijn voorganger heeft De vrouw van de uitvinder van Rebekka Eder mij aangenaam verrast. Ik had niet anders verwacht, want dit type boek doet het meestal goed bij mij. De personages zijn weer goed uitgewerkt en het verhaal is absoluut niet saai. Ik ben heel benieuwd naar hoe alles zich gaat ontwikkelen en hoe het verhaal eindigt in De zus van de chocolatier.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Laurie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.