Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wat van eksters komt...

Eline van der Boog 17 augustus 2020 Hebban Recensent

Wanneer Agnes’ vader Joop op sterven ligt, is dit voor haar het moment om haar band met hem te overdenken. Wat was haar vader eigenlijk voor een man? En hoe komt het dat hun band in de loop van de jaren steeds meer verzwakte? Een ding is zeker: de lezer krijgt in De vondeling van Eva Maria Staal antwoord op deze vragen. Maar niet voordat Staal nog enkele andere stemmen aan de plot toevoegt.

Zo wordt het autobiografische verhaal vanuit Agnes afgewisseld met passages waarin haar geadopteerde dochter Lima aan het woord komt. Agnes haalde Lima samen met haar (inmiddels ex-)man Ewald twintig jaar geleden via een adoptiebureau uit China. Het meisje werd in industriestad Chengdu door haar biologische moeder in de winterkou achtergelaten bij een dierentuin. Hoewel je zou verwachten dat het stel, na jaren wachttijd, blij is met hun baby, gaat het in het geval van Agnes en Ewald niet van een leien dakje. Agnes krijgt snel twijfels en vindt het hierdoor lastig om echt van Lima te kunnen houden en haar nieuwe dochter aan zich te laten hechten. Het feit dat Ewald zich steeds meer op zijn werk gaat storten, helpt ook niet mee.

Staal weeft vervolgens enkele dromerige fragmenten door het boek als Agnes besluit de missende puzzelstukken uit haar vaders leven bij elkaar te fantaseren en in een schriftje op te schrijven. De vondeling brengt opheldering wanneer Staal op twee derde van het verhaal Joop zelf aan het woord laat. In dagboekvorm laat ze hem vertellen over de razzia van Rotterdam in 1944, zijn tocht naar Duitsland en de gruwelijke keuze waar hij voor komt te staan. Dat deze periode uit zijn leven Joop hevig traumatiseert is goed te begrijpen. Minder goed te begrijpen is waarom Agnes deze details over haar vader zo laat pas te weten komt. Haar moeder had toch zeker ook wel door dat er iets niet goed zat tussen haar man en hun dochter? Daarbij is de manier waarop Joop zijn dochter iets aanrekent wat een kind nog niet kan beseffen, geheel onterecht. Het geeft de plot een onwaarschijnlijke wending.

De vondeling is desondanks prachtig en in beeldende taal geschreven. Het begint al op de eerste pagina waar Staal Agnes laat vertellen over haar vaders sterfbed:

'Hij smolt gewoon weg. Zijn vaardigheden zonken als kiezels naar de diepte (…) Alles verdween, en zo snel: vierentachtig jaar leven verdampte in geen tijd.'

Het autobiografische karakter is Staal niet vreemd, ze debuteerde immers in 2007 met de succesvolle autobiografische thriller-roman Probeer het mortuarium over een vrouw die werkzaam is in de wapenhandel. Voor haar debuut ontving ze de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

In De vondeling wisselt Staal moeiteloos af tussen de verschillende stemmen waardoor het duidelijk is wie er aan het woord is. Zo zijn Lima’s hoofdstukken luchtig en treffend, springt Agnes heen en weer in de tijd en is Joops dagboekfragment ontroerend en direct. Het verhaal bevat hier en daar humor:

'Er was een echtpaar dat Ewald en ik "Blaricum" noemden, dat graag een Poolse baby wilde.'

Bovenal is De vondeling een emotioneel verhaal over bloed- en familiebanden waarin religie, verlies, liefde, begrip en vergeving een grote rol spelen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?